World’s Smallest Grande Armée

2015 100 minuten Eigen werk

Twee door geschiedenis gedreven mannen ondernemen de tocht van hun leven: te voet van Moskou naar Vilnius in het begin van de winter. Ze willen in de historische voetsporen stappen van Napoleon en vooral de soldaten van de Grande Armee, het grote Franse leger dat helemaal niet zo Frans was. Duizend kilometer langs de plekken waar het roemruchte leger in 1812 ten onder ging aan gevechten en ontberingen.

4 miljoen stappen in onbekend gebied en onzekere weersomstandigheden. Gewapend met een groot gemoed, een tentje en een kleine gitaar. En een extra paar sokken.

Wat mag World’s Smallest Grande Armee verwachten van de plaatselijke bevolking? Hoe levendig is de herinnering aan de vroegere vijand? Wat mag World’s Smallest Grande Armee verwachten van zijn twee zelfverklaarde leden? Kunnen deze heren van in de veertig de ontberingen aan en het historische tempo van de Grande Armee volgen?

Van de oorspronkelijke 600.000 man keerden er maar 10.000 terug. Heeft dit kleinste leger een hogere overlevingskans dan de 1,5 % van de Grande Armee? Het zal er achter komen dat de oorlog nauwelijks voorbij is…